ßßß Cookit - przepis na Polewka ze zbóż skiełkowanych

Polewka ze zbóż skiełkowanych

nazwa

Składniki

Wykonanie

Według S.Korżawskiej zmielone skiełkowane ziarna żyta, orkiszu i owsa bez łuskowego użyte do tzw. polewki to samo zdrowie.
Składniki :
po 25 dag ziarna owsa bez łuskowego, żyta, orkiszu
Przygotowanie ziaren do wykiełkowania :
Umyte, mokre ziarna wysiałam kolejno na sporą tacę, przykrywałam folią aluminiową
W ciągu dnia spryskiwałam ziarno wodą, tak by ciągle było wilgotne, mieszałam drewnianą łyżką
Po 5 dniach zaczęło kiełkować, wtedy je dokładnie wysuszyłam ( można zrobić to na słońcu lub w piekarniku) i zmieliłam w młynku do kawy- przechowuję w słoju
Kolejno postąpiłam tak z każdym ziarnem, ale owies niestety nie chciał wykiełkować, do polewki używam zatem płatków owsianych
W słoju zmieszać : płatki, zmielone skiełkowane ziarno żyta i orkiszu
Przygotowanie polewki :
Do garnuszka wlać 1/2 szklanki wody, skruszyć do niej 1 łyżeczkę drożdży, a w 1 szklance wody rozmieszać 5 płaskich łyżek skiełkowanych, zmielonych zbóż
Rozmieszane zboża wlać do wody z drożdżami i zagotować około 3 min ( ja robię to 5 min, by mieć pewność, że drożdże dobrze się przegotują ), dodać łyżeczkę miodu i ponownie gotować chwilę.
Przepis znalazłam w książce pt. "Cztery kroki do zdrowia"
Od kilku dni jadamy z mężem taką polewkę na śniadanie i bardzo nam smakuje.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/polewka-ze-zboz-skiekowanych.html